Przed hałcnowską Pietą modliło się około pół tysiąca osób z różnych zakątków Podbeskidzia, którzy wzięli udział w pierwszej diecezjalnej pielgrzymki osób chorych i starszych do sanktuarium Matki Bożej Bolesnej zorganizowanej przez diecezjalną Caritas.

„Życie mija nam coraz bardziej w świecie bezosobowym, wirtualnym, gdzie człowiek zostaje zredukowany do rzeczy, kodu kreskowego, numeru statystycznego czy jednostki chorobowej” – przestrzegł bp Piotr Greger, który przewodniczył Eucharystii.

W homilii bp Greger odwołując się do święta NMP Matki Kościoła, zwrócił uwagę, że Maryja jako Matka pomaga nam zrozumieć Kościół, czyli wspólnotę ludzi wiary, gdzie to zadanie macierzyństwa jest każdego dnia podejmowane z wielkim poczuciem odpowiedzialności.

„Mówienie o Kościele jako matce nie jest żadnym przejawem sentymentalizmu, lecz czymś zupełnie realnym. Odarty z macierzyństwa Kościół ulega procesowi degradacji, szybko zamieniając się w rzeczywistość tylko socjologiczną. Tymczasem wspólnota wiary to gromadzenie dzieci tej samej Matki, to miejsce budowania zdrowych i trwałych relacji. Wiara w Boga osobowego skłania nas do uznania i szacunku wobec każdej osoby” – zaznaczył biskup, wyrażając ubolewanie, że dla wielu ludzi „są to tylko puste słowa”.

opr. i foto: Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej