20 września br. Dom Rehabilitacyjno-Opiekuńczy w Gorlicach uroczyście świętował 25 rocznicę swojego erygowania. Placówkę tę w 1991 roku powołał ówczesny biskup tarnowski Józef Życiński, a od 1992 roku w strukturach nowej prowincji kościelnej należy do Caritas Diecezji Rzeszowskiej.

Obecnie otacza opieką ponad 70 osób – dzieci, młodzież i uczestników WTZ. Posiada doskonałe, profesjonalne wyposażenie i dysponuje wykwalifikowaną kadrą specjalistów. Każdy podopieczny jest prowadzony indywidualnie – ma swój odrębny program pracy edukacyjno-terapeutycznej i rewalidacyjnej. Placówka kładzie silny akcent na rozwój sprawności ruchowej wychowanków oraz ich zdolności samodzielnego funkcjonowania w środowisku. W ośrodku działają: Niepubliczne Przedszkole Specjalne, Niepubliczna Szkoła Specjalna, Warsztaty Terapii Zajęciowej i Świetlica.

Jubileuszowe spotkanie rozpoczęło się Eucharystią w Bazylice Mniejszej, której przewodniczył biskup rzeszowski Jan Wątroba. Z pasterzem diecezji koncelebrowało trzynastu kapłanów związanych z Caritas. Homilię wygłosił ks. Stanisław Słowik – dyrektor Caritas Diecezji Rzeszowskiej. Na jej zakończenie kaznodzieja powiedział: W Roku Miłosierdzia – w Bramie Miłosierdzia, jaką jest ta Bazylika, trzeba nam przypomnieć prawdę, że u  Boga bogatego w miłosierdzie jest miejsce dla wszystkich: dla człowieka zdrowego i chorego, dla człowieka przed narodzeniem – gdyby nawet było stwierdzenie jego niepełnosprawności. Niezależnie od tego co myślą i uchwalają parlamenty, na czele z Brukselą i Strasburgiem. To prawo nie może być nad przykazaniami! Wszystkich nas Pan jednakowo obejmuje ramionami krzyża, pod którym stoi Maryja. Wszystkich przekazał swej Matce Miłosierdzia. Tu dziś dziękując i modląc się prośmy, aby ta placówka, gdzie niepełnosprawni znaleźli swój drugi dom, dalej spełniała w imię miłości swoją misję. On – Jezus jest dla nas Mistrzem, by każdy potrafił być Samarytaninem, by potrafił być jak ci, którzy niosą na noszach chorego, sami niosą, nie pogotowie… Daj, Panie, bym umiał być bliźnim dla każdego.”

W drugiej części świętowania niepełnosprawni oraz zaproszeni goście przeszli do auli Szkoły Muzycznej. Po odśpiewaniu hymnu Ubi Caritas, zgromadzeni usłyszeli podziękowanie podopiecznych Domu, skierowane do ich rodziców w słowach piosenki „Bóg się mamo nie pomylił, narodziłem się z miłości” w wykonaniu młodzieży Ruchu Światło – Życie.

Dyrektor jubileuszowej placówki Izabela Marondel wyraziła wdzięczność wszystkim uczestnikom spotkania, począwszy od kadry po zaproszonych gości, wśród których byli: poseł Barbara Bartuś, dyrektor PFRON z Rzeszowa, starosta gorlicki, burmistrz Miasta oraz wójtowie gmin powiatu gorlickiego, a także kierownicy placówek dla osób niepełnosprawnych prowadzonych przez Caritas, samorządy i stowarzyszenia.

Zabierając głos biskup rzeszowski powiedział m.in.: „Najważniejsze jest przykazanie miłości. Nikt nie przypuszczał, że pierwszy jubileusz będzie w Roku Miłosierdzia. To Bóg obdarowuje miłością przez ludzi, to co robicie dla rodzin jest polityką prorodzinną.” Pasterz diecezji po odmówieniu modlitwy „Anioł Pański” udzielił wszystkim błogosławieństwa, a wspólna Agapa zakończyła radosne świętowanie.

opr. s. Joanna Smagacz – sekretarz Caritas Diecezji Rzeszowskiej