Niedziela Miłosierdzia rozpoczęła 72. Tydzień Miłosierdzia. Tym razem przebiega on pod hasłem nawiązującym do ogłoszonego przez Papieża Franciszka Roku Miłosierdzia:

„Miłosierni jak Ojciec”

Obchody Tygodnia Miłosierdzia odbywają się przede wszystkim w diecezjach. Zazwyczaj przewodniczy im biskup diecezjalny, organizują je Caritas Diecezjalne. Jest to zawsze okazja do radosnego i świątecznego spotkania tych, którzy, na co dzień oddają się pracy charytatywnej, niosąc pomoc bliźnim. Chodzi tu przede wszystkim o wolontariuszy zwłaszcza ze Szkolnych Kół Caritas i Parafialnych Zespołów Caritas. To także święto wszystkich, którzy czują się wewnętrznie wezwani do tego, żeby naśladować Chrystusa, jako Dobrego Samarytanina i dla samej Caritas okazja do wyrażenia wdzięczności wszystkim naszym ofiarodawcom.

Historia obchodów Tygodnia Miłosierdzia rozpoczęła się 23 lutego 1937 r., kiedy na pierwszym ogólnopolskim zjeździe dyrektorów diecezjalnych Caritas – największej obecnie pozarządowej organizacji charytatywnej w Polsce – podjęto decyzję o zorganizowaniu Dni Miłosierdzia. Przed II wojną światową w ich obchody włączały się oprócz środowisk religijnych także władze państwowe i lokalne oraz media. Po II wojnie światowej pomysł podjęto ponownie. Przy okazji tych obchodów zbierano fundusze na pomoc potrzebującym.

Celem Tygodnia Miłosierdzia jest przede wszystkim formacja – budzenie wrażliwości na potrzeby bliźnich: chorych, samotnych, bezrobotnych, bezdomnych i prześladowanych. Obchody są okazją do głębszej refleksji na temat miłosierdzia czynionego na co dzień, służą także prezentacji pracy, jaką różne organizacje charytatywne wykonują na polu pomocy charytatywnej i są zachętą do aktywnego włączania się w dzieła miłosierdzia.

Co roku w Tygodniu Miłosierdzia w sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie-Łagiewnikach ma miejsce Ogólnopolska Pielgrzymka Pracowników i Wolontariuszy Caritas. W tym roku spotkanie odbędzie się w sobotę 9 kwietnia.

Program pielgrzymki:

tydz_milosierdzia_4_1