Pracownicy Caritas Diecezji Kieleckiej uczestniczyli w kolejnych dniach skupienia. Dnia 19 listopada spotkanie formacyjne miało miejsce w Domu dla Niepełnosprawnych w Piekoszowie. Uczestniczyło w nich ponad 100 osób. Na początku dyrektor placówki ks. Jan Jagiełka przybliżył nam osobę Sługi Bożego ks. Wojciecha Piwowarczyka i opowiedział o trwającym jego procesie beatyfikacyjnym. Ks. Piwowarczyk był inicjatorem duszpasterstwa osób niepełnosprawnych w diecezji kieleckiej i wychowawcą wielu pokoleń kapłanów i osób świeckich zaangażowanych w posługę chorych. Następnie konferencję wygłosił ks. Sylwester Iwan – kapelan kieleckiego Hospicjum. Drugą część spotkania formacyjnego wypełniły adoracja Najświętszego Sakramentu i Eucharystia, której przewodniczył ks. Krzysztof Banasik – zastępca dyrektora Caritas. Na zakończenie zostaliśmy zaproszeni na smaczny obiad w stołówce piekoszowskiego Domu.

Kolejny dzień skupienia odbył się 26 listopada w Miechowie, do którego przybyło ponad 80 osób. Na wstępie konferencję wygłosił ks. Mariusz Kwaśniewski – proboszcz i kapelan Domu Opieki w Charsznicy. Zachęcał, by budować swe życie na prawdziwym szczęściu, które może dać tylko Chrystus. Następnie p. Włodzimierz Barczyński zaprosił nas do Muzeum Ziemi Miechowskiej, którego jest dyrektorem. Zapoznał uczestników z historią Zakonu Bożogrobców, którzy przez wiele wieków tworzyli  kulturę i tradycje tego miejsca. Byli też budowniczymi pięknej Bazyliki Grogu Bożego w Miechowie. Następnie w krużgankach poklasztornych odprawiona została Droga Krzyżowa, która zakończyła się modlitwą w Kaplicy Grobu Bożego. Szczytowym punktem dnia skupienia była Eucharystia sprawowana w intencji pracowników, wolontariuszy i podopiecznych Caritas Kieleckiej. Na zakończenie pracownicy Zespołu Placówek w Miechowie przygotowali dla nas wspaniały poczęstunek.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom dni skupienia, którzy odpowiedzialnie podeszli do troski o własną formację. Wyrażamy wdzięczność prowadzącym konferencję i nabożeństwa, a szczególnie pracownikom placówek, które były organizatorami jesiennych dni formacyjnych: Hospicjum w Kielcach, Domu dla Niepełnosprawnych w Piekoszowie i Zespołowi Placówek Caritas w Miechowie.