W niedzielę 11 czerwca mieszkanki Centrum Kryzysowego dla Kobiet i Kobiet z Dziećmi w Koszalinie otworzyły bramę swojej placówki. Wzorem zeszłego roku zaprosiły koszalinian na II Festyn Rodzinny, który odbył się na podwórzu Domu “Nadzieja”.

Otworzyliśmy bramę i chcemy, by był to dzień spotkania z mieszkańcami miasta. Wzięliśmy pod uwagę potrzeby mieszkańców naszego osiedla, rodzin z dziećmi, dlatego nasz program skierowany jest szczególnie do najmłodszych – powiedziała Sylwia Noga z CK.

O to, żeby zabawy na świeżym powietrzu były urozmaicone, postarali się studenci Politechniki Koszalińskiej. W ciągu długiego popołudnia odbyły się zabawy integracyjne, taneczne, zajęcia plastyczne, pokaz ratownictwa medycznego. Można było zjeść słodki podwieczorek lub dania z grilla. Odbyła się też loteria fantowa. Główną nagrodą był dużej wartości smartwatch.

W przygotowania włączyły się także same mieszkanki – upiekły ciasta i przyrządziły szaszłyki. Dopisali również darczyńcy – wielu przyniosło fanty lub przekazywało fundusze na ten rzecz festynu.

Zawsze ktoś o nas pamięta, nie tylko przy okazji festynu. Jeden przyniesie cukierki, inny kwiaty lub perfumy, albo zwyczajnie przyjdzie do nas i porozmawia – mówi S. Noga.

Do grona darczyńców można dołączyć, przekazując pieniądze na konto Centrum Kryzysowego lub zaopatrując ośrodek w dary rzeczowe, najlepiej środki czystości i pielęgnacyjne dla dzieci i kobiet.