Wolontariusze Caritas po raz trzeci spotkają się na wspólnym pielgrzymowaniu. Tym razem nie w Skrzauszu czy Kołobrzegu jak poprzednio, a w małym, ale aktywnym Okonku.

Pielgrzymki PZC to oddolna inicjatywa naszych wolontariuszy. Żeby doświadczać wspólnoty, chcą pielgrzymować po diecezji i odwiedzać swoje zespoły – powiedział ks. Tomasz Roda, dyrektor diecezjalnej Caritas.

Pielgrzymka odbędzie się 17 czerwca, we wspomnienie św. Brata Alberta, patrona diecezjalnej Caritas. – To jest okazja do świętowania i do postawienia sobie pytania, czy jesteśmy, tak jak nauczał św. Brat Albert,  dobrzy jak chleb – powiedział ks. Roda.

Pierwsza część pielgrzymki odbędzie się w kościele pw. Matki Bożej od Wykupu Niewolników w Okonku. Najpierw o 11.00 konferencję nt. św. Brata Alberta wygłosi ks. Marcin Wolanin, dyrektor domu rekolekcyjnego Caritas w Kołobrzegu. Po adoracji, ok. 11.45 rozpocznie się Eucharystia, której będzie przewodniczył bp Krzysztof Włodarczyk.

Ok. 13.00 rozpocznie się druga część spotkania i potrwa do ok. 17.00. Orkiestra dęta poprowadzi kolorowy korowód przez miasto na stadion. Tam odbędzie się piknik Parafialnych Zespołów Caritas. Na scenie zaprezentują się zespoły muzyczne, chóry i kabaret, tworzone przez wolontariuszy PZC.

– Mamy też nietypową atrakcję – loterię fantową. Chcemy przekazać na nią 5 łóżek rehabilitacyjnych oraz sprzęt medyczny, np. wózek inwalidzki, które zwycięskie PZC będą mogły zagospodarować w swoim zakresie – wyjaśnia ks. Roda.

Nie zabraknie biesiadowania przy pierogach, bigosie i grochówce. Otworzą się stoiska wystawowe okolicznych sołectw.

– Tegoroczna pielgrzymka PZC to propozycja i dla ducha, i dla ciała. Na nasze świętowanie zapraszamy nie tylko wolontariuszy Caritas, ale wszystkich, którym bliska jest służba bliźniemu – zachęca dyrektor Caritas diecezji.

Spotkanie rozpocznie się rejestracją pielgrzymów o godz. 10.45.

Zgłoszenia uczestnictwa należy kierować do sekretariatu Caritas w Koszalinie na ul. Bp. Domina 8, tel. 94 342 36 90, mail: sekretariat.koszalin@caritas.pl