W poniedziałek 3 kwietnia w koszalińskiej centrali Caritas odbyło się szkolenie na temat mody.

To efekt projektu „Szafa Otwarta”, który w pierwszy weekend kwietnia przeprowadziło koszalińskie centrum handlowe Atrium. Celem akcji była edukacja klientów na temat świadomych zakupów, optymalnego zarządzania garderobą, a jednocześnie wsparcie osób potrzebujących. Osoby, które chciały włączyć się w akcję, przynosiły do centrum dobrą, lecz nieużywaną odzież. Akcji towarzyszyły konkursy i kampania uświadamiająca.

Organizatorzy “Szafy Otwartej” przekazali zebraną garderobę do Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej. Jak szacuje koordynator Caritas Igor Arczyński, zebrano ok. 250 – 300 kg odzieży. Ubrania zostaną przekazane do wiejskich parafii, skąd trafią do osób potrzebujących. – Otrzymają ją rodziny ubogie i wielodzietne, dla których taki gest jest nie tylko wyrazem pomocy, ale i dowartościowania. Jak potrzebna jest im odzież pokazuje to, że co dwa tygodnie rozwozimy do różnych miejsc w diecezji ponad tonę ubrań – powiedział Igor Arczyński.

Dodatkowo po zakończeniu akcji organizatorzy przygotowali warsztaty o modzie dla osób związanych z Caritas. Przeprowadziła je stylistka Szafy Otwartej Ewa Nierzwicka. Korzystając z palet kolorystycznych stylistka zaprezentowała różne typy urody oraz sylwetek. Uczestniczkom warsztatów pomogła dobrać odpowiednie fasony ubrań na podstawie asortymentu zgromadzonego w ramach akcji “Szafa Otwarta”.