Mieszkańcy Nepalu otrzymali pomoc od Caritas

Zakończył się projekt prowadzony w wioskach Khokana, Bungamati i Chapagaon w rejonie Katmandu w Nepalu, mający na celu wsparcie rodzin z terenów wiejskich w zakresie produkcji żywności. Wioski te bardzo ucierpiały w wyniku silnego trzęsienia ziemi, jakie nawiedziło Nepal w 2015 roku.

Caritas Polska wsparła projekt realizowany przez organizację Track-Nepal w okresie od października 2016 do maja 2017 roku. Beneficjentami było 75 ubogich kobiet mieszkających w trzech górskich wioskach. Kobiety otrzymały nasiona warzyw i narzędzia potrzebne do uprawy przydomowych ogródków.

Yruvi Gata z wioski Khokana:

Nigdy wcześniej nie uprawiałam warzyw, chociaż zajmowałam się rolnictwem. Teraz ten mały ogródek jest źródłem pożywienia dla mojej rodziny. Każdego dnia jemy świeże, organiczne i wolne od pestycydów warzywa. W efekcie mniej wydajemy na żywność, a sprzedając część warzyw innym mieszkańcom wioski, udaje nam się zarobić trochę pieniędzy. Pomagam także moim krewnym, którzy nie mogą sobie pozwolić na zakup warzyw.

Projekt składał się z trzech etapów. W pierwszej kolejności Track-Nepal zorganizował szkolenie z zakresu dobrych praktyk w prowadzeniu ogródków, podczas którego kobiety dowiedziały się, jak wybrać najlepsze miejsce, jaka jest optymalna wielkość ogródka i jak zagospodarować przestrzeń. Przedstawiono też korzyści płynące z uprawy zdrowych i organicznych warzyw, a także podkreślono dekoracyjny i estetyczny wymiar przydomowego ogródka.

Drugim etapem projektu było dostarczenie beneficjentom nasion warzyw. Kobiety otrzymały nasiona warzyw uprawianych w lecie: kolendra, piżmian jadalny, gorzki melon, cebula, tinda, ziemniaki i zielone chili oraz nasiona warzyw uprawianych w zimie: rzodkiewka, marchew, kalafior, kapusta, szpinak, groszek,  ziemniaki i rzepa.

Ostatnim elementem projektu było zapewnienie zestawu narzędzi do uprawy ogródka. Kobiety otrzymały łopaty, specjalne noże do zbierania plonów, rękawice, worki do przechowywania nasion i nożyce.

Projekt przyniósł wiele korzyści mieszkańcom wiosek. Ogródek przydomowy jest źródłem pożywienia dla rodzin. Świeże i zdrowe warzywa pomagają w utrzymaniu zrównoważonej diety, co wpływa korzystanie na zdrowie. Rodziny mają możliwość wygenerowwania dodatkowego dochódu, co prowadzi do poprawy kondycji ekonomicznej i społecznej tamtejszej ludności. Wartością dodaną jest zaangażowanie całych rodzin, w tym osób starszych i dzieci, a dzięki wspólnej pracy umacniają się więzi rodzinne.

Po powrocie ze szkolenia pokazałam mojej mamie i dzieciom, jak należy przygotować grunt pod uprawę warzyw. Teraz wszyscy razem zajmujemy się ogródkiem i dzięki temu spędzamy wspólnie czas, co jest dla naszej rodziny niezwykle cenne. Kiedy pojawiły się pierwsze warzywa, była to dla nas wielka radość – podkreśla kolejna uczestniczka projektu – Yurvi Akita z wioski Bungamati.

Wsparcie ze strony Caritas Polska wyniosło 5 650 euro.