Z myślą o seniorach i osobach zatroskanych o swoje zdrowie, 20 listopada br. w Kędzierzynie-Koźlu zorganizowano Targi Zdrowia. Natomiast 29. listopada br. w Opolu Targi Seniora. W gronie kilkudziesięciu podmiotów – wystawców, którzy reprezentowali różne dziedziny, swoje stanowisko przygotowała Caritas Diecezji Opolskiej. Ideą przewodnią imprezy była informacja i profilaktyka. Przy okazji zwiedzający mogli sprawdzić stan swojego zdrowia w wielu aspektach.

wp_20161129_12_39_02_pro

Pracownicy Caritas podzielili się z odwiedzającymi informacjami nt. dobrego zorganizowania opieki pielęgniarskiej nad pacjentem w warunkach domowych. Zachęcali też do korzystania ze stanowisk usprawniania leczniczego (gabinetów rehabilitacyjnych), zlokalizowanych jak najbliżej miejsca swojego zamieszkania. Rocznie z usług 45. Stacji Opieki i 35. Gabinetów Rehabilitacyjnych Caritas, zatrudniających łącznie 250 osób, korzysta 50 tysięcy mieszkańców Opolszczyzny. Dyrektor Caritas Diecezji Opolskiej, który w obydwu przedsięwzięciach zaproszony był do komitetu organizacyjnego powiedział m.in., że Targi to okazja do spotkania się ze sprzymierzeńcami, którzy usiłują zaspokoić potrzeby seniorów pojawiające się wraz z upływem lat lub pogarszaniem się stanu zdrowia. Choroba i starość, które należą do kondycji człowieka, to czas wytężonego poszukiwania sprzymierzeńców.

Chociaż Targi są cenną inicjatywą solidarności międzypokoleniowej, dyrektor Caritas przypomniał o stale aktualnym czwartym przykazaniu Bożym, które jest i pozostanie fundamentem cywilizacji prawdziwie ludzkiej.

opr.  Monika Kocot