W Środę Popielcową, o godzinie 10.00, po krótkim nabożeństwie stacyjnym w kościele o.o. Franciszkanów, uczestnicy wyruszyli w procesji do katedry opolskiej, w której o godz. 10.30 rozpoczęła się msza święta. Współpracownicy Caritas ubrani w bluzy, koszulki i chusty z logo Caritas, przygotowali liturgię Słowa, modlitwę wiernych oraz procesję z darami.

Pod koniec mszy św. dyrektor opolskiej Caritas zachęcił wiernych do praktykowania jałmużny wielkopostnej i sięgania po papierowe skarbonki. Przywołał pamięć żebraka Bartymeusza, którego wołanie Kyrie eleison weszło do struktury mszy świętej i ma wiele wspólnego z praktyką jałmużny. Ksiądz Drechsler zaapelował do zebranych o przeznaczenie jałmużny na łaźnię dla bezdomnych, którą Caritas utworzy obok swojej siedziby w Opolu przy ul. Szpitalnej. Łaźnia zostanie uruchomiona jeszcze w Jubileuszowym Roku Miłosierdzia. Osoby, które chcą wesprzeć budowę łaźni dla osób bezdomnych i uczestniczyć w dziele jałmużny wielkopostnej, mogą także wpłacić pieniądze na konto Caritas Diecezji Opolskiej: 66 1240 1633 1111 0000 2651 3092 z dopiskiem „łaźnia dla bezdomnych”. Po mszy św. każdy uczestnik Eucharystii otrzymał przy stoisku Caritas papierową skarbonkę oraz ciepłą bułeczkę.