„Ten dom to szczególny wyraz świadectwa i obdarowania” – tymi słowami zwrócił się do zebranych gości abp Wacław Depo metropolita częstochowski podczas uroczystego poświęcenia i otwarcia Centrum Wolontariatu i Administracji Caritas Archidiecezji Częstochowskiej, przy ul. Staszica 14 w Częstochowie.

W uroczystościach, które odbyły się 23 czerwca 2016 r. wzięli udział m. in. abp senior Stanisław Nowak, ks. Marek Bator – dyrektor Caritas Archidiecezji Częstochowskiej, ks. Grzegorz Szumera – rektor Wyższego Seminarium Duchownego w Częstochowie, ks. prał. Stanisław Iłczyk – proboszcz parafii św. Wojciecha w Częstochowie i wieloletni dyrektor Caritas Archidiecezji Częstochowskiej, ks. Stanisław Mendakiewicz – proboszcz parafii św. Jakuba Ap. w Częstochowie, ks. Piotr Zaborski – dyrektor Radia Fiat, podinspektor Sławomir Litwin – Komendant Miejski Policji, przedstawiciele parlamentarzystów, samorządu i instytucji społecznych.

„Centrum Wolontariatu otwarte w Roku Miłosierdzia to konkretna realizacja prośby papieża Franciszka, aby powstało konkretne dzieło pomocy drugiemu człowiekowi a szczególnym miejscem w domu jest kaplica poranionego człowieczeństwa” – mówił ks. Marek Bator. Dyrektor Caritas Częstochowskiej dziękował wszystkim sponsorom, pracownikom i wolontariuszom za zaangażowanie w dzieło Caritas.

Abp Wacław Depo w słowie podziękowania przywołał słowa Cypriana Kamila Norwida, który napisał: „Odczytaj dobrze i kończ w sobie” – Trzeba umieć odczytać czas, który przeżywamy. Jesteśmy po to, aby człowiek czuł się ogarnięty pomocą.”

CZ6_4236

„Nowy dom w dziele Caritas „ma szczególny rys teologiczny, który podprowadza do Maryi Matki Miłosierdzia” – zaznaczał abp senior Stanisław Nowak.

Historia domu sięga lat 20 i 30 – tych ubiegłego stulecia. Po II wojnie światowej w domu tym przebywały m. in. siostry Służki Niepokalanej (Honoratki z Mariówki). Kiedy władze komunistyczne zdecydowały się na wyburzenie domu, ze względu na nową organizację przestrzeni, w obronie sióstr stanął proboszcz parafii św. Jakuba Ap. w Częstochowie ks. prał. Tadeusz Ojrzyński, o czym przypomniał obecny na uroczystościach ks. Stanisław Mendakiewicz, proboszcz parafii św. Jakuba Ap. w Częstochowie. W kolejnym okresie w domu przebywali członkowie wspólnoty Dom Maryi (Casa di Maria).

CZ6_4290

Podczas spotkania odczytane zostały również listy i przekazane słowa pozdrowień i gratulacji od Elżbiety Rafalskiej Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, europoseł Jadwigi Wiśniewskiej, poseł Lidii Burzyńskiej i posła Szymona Giżyńskiego, Kazimierza Szabli – dyrektora Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych.

Autor zdjęć – p. Bożena Sztajner – Niedziela