Papież Franciszek apeluje o pomoc dla ludzi żyjących na ulicy

O pomoc dla ludzi żyjących na ulicy zaapelował Papież Franciszek w niedzielę Chrztu Pańskiego, po modlitwie „Anioł Pański” na placu św. Piotra w Watykanie.

W tych dniach wielkiego mrozu myślę i zachęcam was do pomyślenia o wszystkich osobach żyjących na ulicach, dotkliwie dotkniętych zimnem, a wiele razy także obojętnością. Niestety niektórzy nie wytrzymali tego mrozu. Proszę was: módlmy się za nich i prośmy Pana, aby rozgrzał nasze serca, abyśmy im mogli pomóc” – powiedział Papież.

***

Przypominamy, że Caritas Polska prowadzi akcję pomocy osobom bezdomnym przebywającym na terenie Warszawy  – „Dzień dobry, czy wszyscy żyją”.

banerdd1920_450

We wspólnej akcji Caritas Polska i Straży Miejskiej m.st. Warszawy, która rozpoczęła się 15 listopada i potrwa do końca lutego 2017 r. zaopatrujemy bezdomnych, którzy z różnych powodów nie są objęci zorganizowaną, instytucjonalną pomocą, w ciepłe koce i odzież, dwa razy w tygodniu w gorący posiłek bez względu na temperaturę otoczenia oraz w niezbędną pomoc medyczną i pielęgniarską. W patrolach uczestniczą przygotowani studenci Wydziału Ratownictwa Uniwersytetu Medycznego, którzy przeprowadzają rozpoznanie stanu zdrowia i w razie potrzeby udzielają osobom bezdomnym odpowiedniego wsparcia medycznego.

W trudniejszych przypadkach pacjenci są przewożeni do Przychodni Lekarze Nadziei lub do szpitala.

Więcej o akcji: