Program XIV Pielgrzymki do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie – Łagiewnikach

Zapraszamy Pracowników i Wolontariuszy Caritas na XIV Pielgrzymkę do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie – Łagiewnikach

Pielgrzymka odbędzie się w sobotę 29 kwietnia 2017 roku, pod hasłem „Czy jesteście zdolni do marzeń?”. Swój udział w niej potwierdziło do tej pory około 1800 Pielgrzymów z 20 Caritas diecezjalnych. Będzie ona okazją do wspólnej modlitwy, refleksji i radosnego dziękczynienia Bogu za wspólną posługę w duchu Caritas.

Motto Pielgrzymki pochodzi ze słów Papieża Franciszka wygłoszonych podczas Światowych Dni Młodzieży: „Czy jesteście zdolni do marzeń? Kiedy serce jest otwarte, jest zdolne do marzeń, bo jest w nim miejsce na miłosierdzie. Jest miejsce na czułość wobec tych, którzy cierpią. Jest miejsce, by stanąć obok tych, którzy w sercu nie mają pokoju albo którym brakuje tego, co potrzebne do życia, lub którym brakuje najpiękniejszej rzeczy – wiary, miłosierdzia.”

Program:

10:30- 11:00      Rejestracja uczestników (przed głównym wejściem do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie-Łagiewnikach)

11:00 -12:00        Powitanie Pielgrzymów i zawiązanie wspólnoty

Konferencja „Idźcie i odpocznijcie nieco”

12:00 – 13:00   Msza św. pod przewodnictwem ks. bp  Wiesława Szlachetki, Przewodniczącego Komisji Charytatywnej Konferencji Episkopatu Polski

13:00 – 13:30       Uwielbienie

14:00 -15:00        Posiłek Pielgrzyma i przejście do Sanktuarium Jana Pawła II

15:00 -15:30        Koronka do Miłosierdzia Bożego i zakończenie pielgrzymki

Pielgrzymka jest współorganizowana przez Caritas Polska i Caritas Archidiecezji Krakowskiej. Pielgrzymom towarzyszyć będzie w modlitwie i uwielbieniu młodzieżowy zespół z Tymowej (Diecezja Tarnowska) pod opieką p. Magdaleny Bednarek. Wśród instrumentów pojawią się: skrzypce, flety, wiolonczela, obój saksofon, akordeon, gitary.

Ze względu na Rok Świętego Brata Alberta, zachęcamy także Pielgrzymów do samodzielnej organizacji odwiedzin w Sanktuarium Ecce Homo (ul. Woronicza 10, Kraków) przed pielgrzymką lub po niej.

Opr.: Marta Drabińska