Jakże się nie zachwycać tym, że we wspólnotach chrześcijańskich rozwijają się grupy wolontariuszy, które pragną służyć braciom, by w ten sposób budować bardziej sprawiedliwy i ludzki świat. Wolontariat stanowi bowiem znak i wyraz ewangelicznej miłości, która jest bezinteresownym darem z siebie samego – darem ofiarowanym bliźnim, zwłaszcza tym najuboższym i potrzebującym. Te słowa skierował w 1981 roku św. Jan Paweł II do przedstawicieli Międzynarodowego Wolontariatu.

Ten bardziej sprawiedliwy i ludzki świat czynią wśród swoich koleżanek i kolegów członkowie ponad 2700 SKC działających w Polsce w szkołach podstawowych, gimnazjach i szkołach średnich. Ta służba ma wieloraki wymiar, o którym można długo pisać: to pomoc niepełnosprawnym; zakup sprzętu do rehabilitacji; zakup samochodu, by mama woziła swego niepełnosprawnego syna do szkoły; to zakup biletów do kina bądź teatru dla koleżanek i kolegów; to wsparcie finansowe, by koledzy pojechać na wycieczkę; to zakup leków, czy też zbiórki pieniężne na drogie zagraniczne operacje; to wychodzenie poza szkołę – do potrzebujących w diecezji, a także uczestniczenie w wielu akcjach charytatywnych; to również solidarność z biednymi w dalekiej Afryce i innych stronach świata… W tym miejscu przestając wyliczać długą litanię dobrych czynów SKC słyszymy słowa Ojca św. Franciszka: „Aby zmieniać świat, trzeba czynić dobro tym, którzy nie mogą się odwdzięczyć.”

W 2015 roku przypadła 20. rocznica powołania Szkolnych Kół Caritas. Pierwsze takie koło powstało w II Liceum Ogólnokształcącym im. płk Leopolda Lisa Kuli w Rzeszowie. Stąd pomysł, aby w ramach 25-lecia reaktywacji działalności Caritas w Polsce i 20-lecia zaistnienia takich kół zorganizować Ogólnopolski Zjazd wolontariuszy. 12 września w sobotę ok. 2500 członków SKC spotkało się na Hali Podpromie w Rzeszowie. Po powitaniu przez ks. Stanisława Słowika – dyrektora Caritas Diecezji Rzeszowskiej, uczestnicy wysłuchali listu nadesłanego przez prezydenta RP Andrzeja Dudę, jak również świadectw na temat działalności wybranych kół, począwszy od emerytowanej nauczycielki fizyki Marii Kowalskiej – inicjatorki i opiekunki pierwszego w Polsce SKC. Następnie ks. dr Marian Subocz – dyrektor Caritas Polska wręczył instytucjom i osobom zasłużonym w tę szkolną działalność złote medale In Caritate Servire. W dalszej kolejności odbyły się pokazy sportowe, tj.: występ Bartosza Ćwika – wicemistrza Polski w trialu rowerowym, a zaraz po nim akrobatyka sportowa w wykonaniu ZKS Stal Rzeszów. Po rozśpiewaniu i roztańczeniu wszystkich zebranych szantami przez Zespół KLANG, a także po kolacji i po obejrzeniu specjalnego multimedialnego pokazu fontanny rzeszowskiej, uczestnicy zjazdu prawie do północy bawili się przy muzyce Zespołu Karczmarze NaNowo.

Następnego dnia – w niedzielę – odbył się Marsz Miłosierdzia ulicami miasta. Goście z całej Polski przeszli od Hali Podpromie do Ogrodów Bernardyńskich. Po drodze zatrzymali się przy sześciu stacjach, przy których na specjalnie przygotowanych scenach, uczniowie rzeszowskich szkół przedstawili krótkie inscenizacje związane ze świętymi pełniącymi dzieła miłosierdzia na co dzień, wymawiając przy tym modlitwę św. Faustyny „Dopomóż mi, Panie…” Młodzież z V LO przedstawiła postać św. Maksymiliana Kolbe, gdzie zabrzmiały słowa „Dopomóż mi, Panie, aby oczy moje były miłosierne”, uczniowie z I LO – osobę św. Jadwigi Królowej, przy której do refleksji skłoniło wezwanie „Dopomóż mi, Panie, aby słuch mój był miłosierny”, zaś słowami „Dopomóż mi Panie, aby język mój był miłosierny” młodzież z II LO przywołała św. Jana Pawła II. Uczniowie III LO wskazali na bł. Matkę Teresę z Kalkuty, wykrzykując „Dopomóż mi, Panie, aby ręce moje były miłosierne” oraz uwielbiając Boga pieśniami pod kierunkiem ks. Grzegorza Kidy i jego zespołu; młodzież z Zespołu Szkół Gospodarczych słowami „Dopomóż mi, Panie, aby nogi moje były miłosierne” zwróciła uwagę na św. Alberta Chmielowskiego, zaś na zakończenie marszu uczniowie Liceum Sióstr Prezentek modlitwą „Dopomóż mi, Panie, aby serce moje było miłosierne” wszystkich oddali w ramiona Jezusa Miłosiernego.

O godz. 11.00 na ołtarzu w Ogrodach Bernardyńskich rozpoczęła się Msza św. pod przewodnictwem biskupa rzeszowskiego Jana Wątroby, z którym koncelebrowali m.in. ks. Marian Subocz – dyrektor Caritas Polska, dyrektorzy Caritas diecezjalnych i kościelni asystenci. Homilię wygłosił Biskup Rzeszowski. Dziękując wolontariuszom za pracę, wrażliwość i dyspozycyjność, zachęcał do ciągłej czujności, aby przez obojętność, lenistwo albo brak odwagi nie rozminąć się z Jezusem Chrystusem obecnym w osobach potrzebujących pomocy.

Zarówno w pierwszym jak i drugim dniu świętowania rozbrzmiewał jubileuszowy hymn Szkolnych Kół Caritas „Serdeczne miłosierdzie…”, z tekstem napisanym przez s. Dawidę Ryll – michalitkę i muzyką skomponowaną przez Dariusza Kosaka.

Eucharystia w Ogrodach Bernardyńskich zakończyła Ogólnopolski Jubileuszowy Zjazd Szkolnych Kół Caritas w Rzeszowie. W tym spotkaniu wzięli udział przedstawiciele Szkolnych Kół Caritas z 23 diecezji w Polsce – łącznie dwa i pół tysiąca dzieci oraz młodzieży wraz ze swoimi opiekunami i księżmi asystentami.

Pierwsza przewodnicząca SKC przy II LO w Rzeszowie wspomina po latach: „Czynienie posługi stało się dla nas nałogiem, ponieważ praca w Szkolnym Kole Caritas uczyła właśnie służenia innym. To ziarno zostało we mnie zasiane na zawsze…” Przyjaciel Caritas – prof. Kazimierz Ożóg kończąc swoje opracowanie „Piękno zwane miłosierdziem” cytował słowa św. Jana Pawła II: „Czyńmy uczynki miłosierdzia, one są bardziej potrzebne nam niż drugim. Bądźmy dobroczyńcami.”

Zjazd ten mógł się odbyć dzięki zaangażowaniu wielu ludzi i instytucji, dlatego Caritas Diecezji Rzeszowskiej składa serdeczne podziękowanie wszystkim, którzy przyczynili się do organizacji i przebiegu Jubileuszu.

Patronat nad Ogólnopolskim Zjazdem Szkolnych Kół Caritas objęli:

– Bp Jan Wątroba – Ordynariusz Rzeszowski,

– Władysław Ortyl – Marszałek Województwa Podkarpackiego,

– Tadeusz Ferenc – Prezydent Miasta Rzeszowa.

Spotkanie finansowo wsparli:

– Caritas Polska,

– Urząd Miasta Rzeszowa,

– Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego.

Zarówno młodzież, jak i jej opiekunowie odjeżdżając nucili jubileuszowy hymn:

Ref.      Serdeczne miłosierdzie

Serdeczne współczucie