Czy pamiętacie, co obiecaliście papieżowi Franciszkowi w trakcie tegorocznych Światowych Dni Młodzieży?

Caritas Archidiecezji Gdańskiej w partnerstwie z fundacją Energa oraz TVP3 oddział Gdańsk przygotowała konkurs literacko – historyczny dla uczniów szkól ponadpodstawowych, mieszkańców Archidiecezji Gdańskiej. Każdy uczeń, który chce wziąć udział w konkursie by wygrać rower powinien:

• spotkać się ze swoim dziadkiem lub babcią, by posłuchać jakiejś historii z ich życia,
  • opisać ją w dowolnej formie,
  • pracę wysłać do siedziby centrali diecezjalnej Caritas Archidiecezji Gdańskiej do dnia 24 kwietnia 2017 roku. (regulamin konkursu na stronie www.gdansk.caritas.pl)

„Celem konkursu jest budowanie relacji międzypokoleniowej oraz aktywizowanie zarówno młodzież jak i osób starszych poprzez współdziałanie, w myśl tego, co mówił Papież Franciszek podczas Światowych Dni Młodzieży w Krakowie:, „Zatem, jeśli chcesz być nadzieją przyszłości musisz przejąć pochodnię od swojego dziadka i babci. Czy obiecujecie, że (…) będziecie częściej rozmawiać ze swoimi dziadkami?”

Choć w konkursie można wygrać jeden, z co najmniej 50 rowerów, to dla nas wygraną będzie każda chwila, którą młody człowiek spędzi z własnym dziadkiem, babcią. W świecie wirtualnych znajomości ten czas spędzony z drugim człowiekiem wydaje się być bezcenny.”

Ks. Janusz Steć, dyrektor Caritas Archidiecezji Gdańskiej.