Była modlitwa i integracja z udziałem dzieci, młodzieży i ich opiekunów. Zjazd rozpoczął się uroczystą Eucharystią w Grybowskiej Bazylice, której przewodniczył ks. prałat Stanisław Słowik, dyrektor Caritas Diecezji Rzeszowskiej, a koncelebrowało ponad 40 kapłanów – asystentów SKC. Ks. Słowik wygłosił także Słowo Boże, w którym przede wszystkim dziękował młodym ludziom za ich wrażliwość na drugiego człowieka i jego potrzeby.

Każdy taki zjazd to czas, gdy młodzi ludzie zaangażowani w wolontariat mogą wspólnie się spotkać, zobaczyć, jak wielką stanowią grupę, poczuć, że ze swoją pasją pomagania nie są sami, że są inni rówieśnicy, którzy także czynią dobro bliźnim. To także czas podziękowania wszystkim opiekunom i uczniom przez cały rok zaangażowanym w wolontariat.

Na wniosek dyrekcji Caritas Diecezji Tarnowskiej, ks. bp Andrzej Jeż przekazał na ręce dyrektorów Gimnazjum i Liceum Ogólnokształcącego w Grybowie (szkół, gdzie prężnie działają SKC) listy gratulacyjne oraz statuetki „Fructus Caritatis”; podobne wyróżnienie odebrał burmistrz Grybowa – p. Paweł Fyda.

Po Mszy św. uczestnicy spotkania obejrzeli występ przygotowany przez SKC z Laskowej. Mieli także okazję – na zaproszenie burmistrza Pawła Fydy – zwiedzić miasteczko nad Białą. Po południu natomiast spotkali się na agapie i integracji na stadionie „Grybovii”.

W czasie popołudniowego spotkania, oprócz wspaniałej zabawy, dzieci i młodzież ze SKC zapoznała się przygotowaniami do Światowych Dni Młodzieży w Krakowie w 2016 r. Ważnym zadaniem dla Caritas będzie w tym przygotowaniu projekt „Bilet dla Brata”. Koordynatorami projektu z ramienia Szkolnych Kół zostali Magdalena Bednarek z Tymowej oraz ks. Paweł Ryś posługujący w parafii Zgórsko. Na spotkaniu byli obecni także przedstawiciele Zespołu Diecezjalnego ds. ŚDM – koordynator diecezjalny ks. Paweł Górski oraz Anna Szczepanek odpowiedzialna za Sekcję Wolontariatu, którzy wprowadzili młodzież w temat możliwości zaangażowania się w wolontariat i projekt „BdB”.

Grybowska młodzież wraz z duszpasterzem dekanalnym prowadziła tzw. „biletomat” z gadżetami ŚDM – dochód z cegiełek przeznaczony był na wsparcie projektu „Bilet dla Brata”.

Pełni niezwykłych wrażeń i naładowani do dalszej posługi, młodzi ludzie powrócili do swoich środowisk, umówieni na Jubileuszowy, X Zjazd SKC za rok w Zabawie u bł. Karoliny Kózkówny oraz na spotkania w ramach ŚDM w Krakowie – ze sobą i z papieżem Franciszkiem.

ks. Ryszard Podstołowicz