– Piętnastu z nich objęła pomocą Caritas Polska, 36 – darczyńcy indywidualni oraz firmy – powiedziała koordynatorka kampanii Agnieszka Filipczuk.

Wsparcie finansowe, które dzieci i młodzież otrzymały w ramach tej pomocy, przeznaczone zostały wg indywidualnych potrzeb – na wyprawkę szkolną, zakup odzieży, obuwia, dojazdy do szkoły lub internatu oraz wypoczynek letni.

Tegoroczne “Skrzydła” już zamknięte, za kilka tygodni ruszy kolejna edycja programu.

– Nowi podopieczni będą mogli się włączyć w “Skrzydła” od września, jeżeli uda się nam pozyskać nowych darczyńców. Cały czas poszukujemy ludzi, którym nie jest obojętna sytuacja dzieci i młodzieży uczącej się – informuje A. Filipczuk.

Deklaracje przystąpienia do programu można pobrać ze strony internetowej Caritas lub w sekretariacie diecezjalnej Caritas w Koszalinie. Chociaż regulaminowa miesięczna wpłata na rzecz podopiecznego to 147 zł, Caritas zachęca do przystąpienia do “Skrzydeł” także tych dobroczyńców, których nie stać na pełną wpłatę. – Każda kwota pieniędzy zapisana w deklaracji, a co za tym idzie wpływająca na konto co miesiąc, jest mile widziana – zapewnia koordynatorka. – W przypadkach niepełnych składek łączymy je z innymi w jedną pulę. Mamy darczyńcę, który wpłaca co miesiąc 30 zł i także on ma przypisane konkretne dziecko, do którego jego pomoc dociera.

Program można też wesprzeć wysyłając sms o treści “Skrzydła” na nr 72052. Koszt 2,46 z VAT.

Tekst: Katarzyna Matejek