Już w sobotę! Zapraszamy na spotkanie dla osób opiekujących się chorymi, starszymi i niepełnosprawnymi

Caritas Polska ma zaszczyt zaprosić na

SPOTKANIE DLA OSÓB OPIEKUJĄCYCH SIĘ

CHORYMI, STARSZYMI I NIEPEŁNOSPRAWNYMI

Celem spotkania jest pomoc w wypełnianiu codziennych zadań – proponujemy Państwu konkretną pomoc duchową, psychologiczną, socjalną, opiekuńczą i doradczą.

Eksperci współpracujący z Caritas, podzielą się z Państwem swoją wiedzą i doświadczeniem.

Spotkanie odbędzie się 25 lutego 2017 r., w Centrum Okopowa przy ulicy Okopowej 55 w Warszawie

Plan spotkania:

14.00 – 14.40 –   Msza Święta w intencji chorych i ich opiekunów (intencje można składać 15 minut przed Mszą Św.)

14.40 – 15.20 –   Obiad

15.20 – 15.30 –   „Dlaczego się spotkaliśmy?”- dr Barbara Kołakowska

15.30 – 16.00 – „Po co nam psycholog? Po co nam grupa wsparcia?” – Artur Kultys,  psycholog

16.00 – 16.30 –  „Jak rehabilitować osobę leżącą?” – Marta Zdanowska-Piorunek, fizjoterapeuta

16.30 – 17.00 – Przerwa

17.00 – 17.30 – „Świadczenia, jakie przysługują opiekunom osób chorych i starszych” – Małgorzata Dominiak, pracownik socjalny

17.30 – 18.00 –  „Serwis pomagam.caritas.pl” – Agata Eratowska – Popiołek, specjalista ds. socjalnych w Caritas Polska

18.00 – 18.30 – „Duchowy wymiar opieki nad chorymi” – ks. Piotr Pawlukiewicz

18.30 – 19.00 – Konsultacje indywidualne z prelegentami

Prosimy o potwierdzenie udziału w spotkaniu do dnia 23 lutego 2017 r. na adres e-mail: spotkanie@caritas.pl W odpowiedzi otrzymają Państwo potwierdzenie rejestracji, które jest potwierdzeniem uczestnictwa.

Liczy się kolejność zgłoszeń. Liczba miejsc ograniczona.

Udział w spotkaniu jest bezpłatny,

W razie jakichkolwiek pytań, prosimy o kontakt z organizatorką: Magdaleną Bartoszewicz, tel. 022 334 85 18 (godz. 9.00-17.00)

Nasi prelegenci:

Dr Barbara Kołakowska:

– Specjalista Anestezjologii i Intensywnej Terapii,
– Specjalista Medycyny Paliatywnej,
– Pracownik Caritas Archidiecezji Warszawskiej od 2004 roku,
– Były Konsultant Wojewódzki z zakresu Medycyny Paliatywnej na terenie
Mazowsza,
– Obecnie Kierownik Medyczny Hospicjum Domowego w Błoniu.

Artur Kultys, psycholog:

– Dyplomowany psychoonkolog, psycholog, interwent kryzysowy, terapeuta, coach kryzysowy,

– Ukończył Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego, Wydział Filozofii Chrześcijańskiej – Psychologię (studia magisterskie), Uniwersytet Jagielloński – Psychoonkologię w praktyce klinicznej (studia podyplomowe), Szkołę Wyższą Psychologii Społecznej w Warszawie – Psychologię kryzysu i interwencji kryzysowej (studia podyplomowe),

– Aktywny Członek Polskiego Towarzystwa Medycyny Paliatywnej oraz Polskiego Towarzystwa Terapii EMDR,

– Aktualnie pracuje, jako psychoonkolog w Domowym Hospicjum Caritas Archidiecezji Warszawskiej, zapewniając swoim podopiecznym i ich rodzinom wsparcie psychologiczne.

Marta Zdanowska-Piorunek, fizjoterapeuta:

– Od 2002 r. pracuje jako rehabilitantka. Ukończyła Medyczne Studium Zawodowe następnie studia licencjackie i studia magisterskie w tym kierunku,

– Od 2011 r. roku pracuje w Szpitalu Kolejowym w Pruszkowie, gdzie opiekuję się pacjentami na oddziałach szpitalnych. Zajmowała się chorymi na oddziale intensywnej terapii,

– Jej działania polegają na tym, by nie dopuścić u chorych do odleżyn, przykurczy czy obrzęków, aby nie było komplikacji ze strony innych układów,

– Wyznaję zasadę, że rehabilitacja to nie tylko „machanie nóżką czy rączką”, to nie tylko układ mięśniowy, stawowy. Rehabilitacja ma wpływ na cały organizm, na pozostałe układy również – krążenia, oddechowy, moczowy czy pokarmowy,

– Od 2014 roku współpracuję z Caritas. Jej rola polega na pokazaniu jak dbać o osobę chorą w domu, o jego potrzeby, tak by też dbać o siebie.

Małgorzata Dominiak, pracownik socjalny:

– Dyplomowany magister pedagogiki specjalnej (specjalizacja: pedagogika terapeutyczna) – WSPS im. M. Grzegorzewskiej w Warszawie,

– Przeszła szkolenia z zakresu: przeciwdziałania w rodzinie, ograniczaniu zjawiska ubóstwa, opiekuna dziecięcego,

– Pracowała jako pracownik socjalny w OPS-ach, DPS-ie, w Domu Dziecka.

Agata Eratowska – Popiołek, Specjalista ds. socjalnych w Caritas Polska:

– pracuje dla Caritas od 2000 r.,

– Serwisem internetowym www.pomagam.caritas.pl zajmuje się od początku jego powstania,

– Absolwentka Instytutu Studiów nad Rodziną oraz Studiów Podyplomowych w Zakresie Relacji Interpersonalnych i Profilaktyki Uzależnień,

– Terapeuta TSR.

Ks. Piotr Pawlukiewicz:

– Znany i ceniony rekolekcjonista, głosił rekolekcje w wielu miastach Polski, a także dla środowisk polonijnych w Sztokholmie, Londynie, Dortmundzie, Zurichu, Bernie, Rzymie i Budapeszcie,

– Po ukończeniu w 1985 r. Wyższego Metropolitalnego Seminarium Duchownego w Warszawie pracował przez dwa lata jako wikariusz w parafii pod wezwaniem św. Wincentego a Paulo w Otwocku,

– Studiował teologię pastoralną na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim, homiletykę w Papieskiej Akademii Teologicznej w Krakowie i retorykę na Uniwersytecie Jagiellońskim,

– Wykładowca homiletyki i duszpasterstwa rodzin w Wyższym Metropolitalnym Seminarium Duchownym w Warszawie.

plakat_dzien_chorego_2017_a3

plakat_dzien_chorego_b2